راهنمای جامع خرید اسپیکر (بلوتوث، خانگی)

راهنمای جامع خرید اسپیکر (بلوتوث، خانگی)

یکی از موضوعاتی که خیلی وقت پیش قصد داشتیم به آن بپردازیم راهنمای خرید اسپیکر مناسب بود. همانطور که می‌دانید اسپیکرها لوازمی هستند که خریدشان نیاز به در نظر گرفتن چند فاکتور مهم دارد. بنابراین مهم است قبل از هر کاری چند سوال اساسی را از خودتان بپرسید. نمی‌دانید چه سوال‌هایی؟ مشکلی نیست، ما از شما سوال می‌پرسیم و مراحل خرید را قدم به قدم با هم پیش می‌بریم.

اگر دقت کنید به رنج گسترده‌ای از لوازم الکترونیکی می‌گوییم اسپیکر. از سیستم صوتی های قدیمی بوک شلف گرفته تا اسپیکرهای پرتابل و کوچک بلوتوثی که این روزها خیلی مد شده است. به همین دلیل قصد داریم راهنمای خرید اسپیکر را طوری پیش ببریم که هر کسی با هر سلیقه ای بتواند از آن استفاده کند.



راهنمای جامع خرید اسپیکر مناسب

پیش از اینکه راهنمای خرید اسپیکر را شروع کنیم باید با چند مفهوم ساده در این حوزه آشنا شویم. پس نگاه مختصری به لغت نامه کوچک زیر بیندازید تا در ادامه برایتان سوال پیش نیاید.


توییتر | برای سر هم کردن یک سیستم صوتی حرفه ای لازمند و می‌توانند سیگنال های بالا را به خوبی پوشش دهند. موقع بررسی اسپیکر همان بلندگویی که دیافراگمش قطر کمتری دارد توییتر است.


ساب ووفر | ساب ووفرها اسپیکرهای جانبی هستند که عمق بیس را بیشتر می‌کنند. این لوازم می‌توانند سیگنال پایین صدا را پوشش دهند که برای گوش دادن به موزیک های راک و متال بسیار مناسب است.

موقع بررسی اسپیکر، اگر بلندگوهای بزرگ دیدید احتمالا همان ووفر یا ساب ووفر است.


ساندبار | معمولا برای تلویزیون ها کاربرد دارند و به خاطر طراحی متفاوتشان جای کمی می‌گیرند. اگر علاقه مند به گوش دادن موزیک در تلویزیون هستید می‌توانید آن ها را با یک ساب ووفر هم ترکیب کنید. ساندبارها معمولا طراحی کشیده دارند.


دقیقا چه استفاده ای از اسپیکر دارید؟

شاید به نظرتان سوال احمقانه ای باشد. حتما می‌گویید خب می‌خواهم آهنگ گوش کنم، هر چقدر بلندتر بهتر! ولی منظور ما از این سوال این است که استفاده شما از اسپیکر به موزیک گوش دادن عادی محدود می‌شود یا خوره لوازم صوتی هستید و دنبال بهترین سیستم صوتی جهان می‌گردید؟ بین این دو دسته طیفی از افراد با سلایق و علایق گوناگون وجود دارند که هر کدام دلیل خاصی برای خرید اسپیکر خواهند داشت.

پس در قدم اول مشخص کنید که جز کدام دسته‌اید. بعد می‌توانیم به ادامه مراحل راهنمای خرید اسپیکر بپردازیم.


- اگر به صورت روزمره موزیک گوش می‌دهید شاید بهتر باشد یک جفت اسپیکر TWS بگیرید و از صدای سه بعدی آن لذت ببرید. نیازی به خرید اسپیکرهای بزرگ و چندین کاناله و خرج بیهوده هم نیست. همین اسپیکرهای بلوتوثی یا رومیزی خانگی کاملا نیازهای شما را برآورده می‌کنند.


- اگر عادت دارید موزیک همیشه در خانه پخش شود و موقع کار و آشپزی از هر جایی شنیده شود، یک جفت اسپیکر بوک شلف یا به اصطلاح طاقچه ای کارتان را راه می‌اندازد. اگر به دنبال باس بیشتری در طیف های پایین هستید سیستم صوتی تان را با یک ساب ووفر کوچک تکمیل کنید.


- اما اگر فقط دنبال یک اسپیکر مناسب برای تلویزیون می‌گردید تا فیلم ها را با کیفیت صدای بهتری تماشا کنید و گاهی هم موزیکی پخش کنید، پیشنهاد ما ساندبار است.


آخر از همه هم فرض می‌کنیم که شما خوره موسیقی هستید و نیاز دارید موزیک با بهترین کیفیت و وضوح اطرافتان جریان داشته باشد. در این حالت واقعا باید دنبال جمع کردن یک سیستم صوتی کامل اعم از آمپلی فایر، ساب ووفر، توییتر و .. باشید.


چه فضایی برای اسپیکر در نظر گرفته اید؟

یکی از مهم ترین بخش های راهنمای خرید اسپیکر این است که بدانید می‌خواهید اسپیکر را کجا نصب کنید. البته ممکن هم هست که قصد خرید اسپیکرهای قابل حمل را داشته باشید که لزوما فضای خاصی را اشغال نمی‌کنند. ولی در هر صورت ما این فاکتور را هم بررسی می‌کنیم.

در واقع نوع چینش هر کدام از اسپیکرها در چرخش صدا و شفافیت و بلندی آن موثر است. دیوارها، کف، اجسام داخل اتاق و ابعاد کلی ان تاثیر خیلی زیادی در صدایی که از اسپیکر می‌شنوید دارند.


ابعاد اتاق: اگر دنبال یک سیستم صوتی خوب باشید و از متخصصش بپرسید اولین سوالی که از شما می‌کند این است که اتاقتان چقدر بزرگ است؟ مثلا گذاشتن اسپیکرهای خیلی بزرگ در اتاق خواب یا اتاق های کوچک خیلی مناسب نیست.

بهتر است اسپیکرها کمی با منبع صدا فاصله داشته باشند تا بتوانند صدا را به شکل بهتری در اتاق پخش کنند.


دیوارها و کف: سطوح صاف و سخت دشمن کیفیت صدا هستند. اصلا مهم نیست چقدر اسپیکر خفنی خریده باشید، گذاشتن آن در اتاق های خالی بدترین انتخاب ممکن است. زیرا صدا به سطوح خالی دیوار و کف برخورد کرده و منعکس می‌شود.

اگر مطمئن نیستید اتاقی که برای سیستم صوتی در نظر گرفته‌اید به اندازه کافی مناسب است یا نه می‌توانید یک آزمایش انجام دهید. در مرکز اتاق بایستید و خیلی محکم کف بزنید. اگر صدا خیلی اکو داشت یعنی این اتاق به درد نمی‌خورد و باید فاکتورهایتان را تغییر دهید.

استفاده از مبل، میز، فرش، آینه، تخت و هر جسمی که باعث شکست صدا شود، کمک می‌کند تا بهترین صدای اسپیکر را بشنوید.


گوشه اتاق: گوشه اتاق توسط دو دیوار احاطه می‌شود و گزینه خوبی برای گذاشتن اسپیکرهای ایستاده نیست. زیرا صدای اسپیکر به محض خروج به دیوارها برخورد کرده، منعکس می‌شود و ایجاد دیستورشن می‌کند.

گذاشتن اسپیکرهای فول رنج در گوشیه های اتاق و اطراف تلویزیون هم شاید خیلی مناسب نباشد. نوع این چینش باعث خفه شدن صدای بیس می‌شود که اصلا خوشایند نیست. برای این نوع اتاق (یک تلویزیون در گوشه اتاق که اطرافش اسپیکر است) بهتر است از بوک شلف ها استفاده کرده و با یک ساب ووفر بیسش را تامین کنید.

حالا که می‌دانید چه اسپیکری را برای کجای اتاق می‌خواهید، باید به مشخصات خود اسپیکر هم توجه کنید.


در مشخصات فنی اسپیکر به چه مواردی توجه کنید؟

یادمان نرود اسپیکری که می‌خریم باید از لحاظ فنی هم حداقل قابلیت های مورد نیاز ما را داشته باشد. اینجاست که در راهنمای خرید اسپیکر به سراغ جزییات می‌رویم. در کنار نوع و جای قرار گیری، طراحی اسپیکر، جنس آن، قابلیت‌ها و توانایی‌هایش همه و همه در کیفیت صدای خروجی موثرند.


جنس خوب: جنس مخروط بلندگو (صفحه صدا) در کیفیت صدای آن موثر است. هر شرکتی از متریال مشخصی برای ساخت دیافراگم استفاده می‌کند ولی معمولا موادی مانند آلومینیوم، سرامیک، شیشه و فیبر پلیمری در آن به کار رفته است.

می‌دانم که الان سوالتان این است که بالاخره کدام جنس بهتر است؟ بیشتر مخروط ها مانند پیستول بالا و پایین می‌شوند تا با فشردن هوا فرکانس مشخصی را تولید کنند. استفاده از موادی که انعطاف پذیری (هرچند کم) دارند باعث می‌شود تا در صدا دیستورشن ایجاد کنند. به همین دلیل بهتر است اسپیکرهایی بخرید که دیافراگم های سخت تری دارند و منعطف نیستند.


کراس اوور: بهترین اسپیکرها آن‌هایی هستند که می‌توانند تمام فرکانس های شنیداری ما را پوشش دهند. اینکه اسپیکر بتواند همه فرکانس ها را پوشش دهد نیاز به یک واحد تقسیم وظایف دارد که اسمش Crossover است. در واقع مدار کراس اوور مانند پلیس راهنمایی رانندگی رفتار می‌کند تا هر کدام از فرکانس ها توسط بلندگوی مناسبشان پخش شوند.

مثلا وظیفه کراس اوور این است که فرکانس های پایین را به ووفر، فرکانس های بالا را به توییتر و فرکانس های میانی را به اسپیکر مید رنج بسپارد. بنابراین اگر full Frequency بودن اسپیکر برایتان مهم است دنبال این دو مورد در اسپیکر تان بگردید:

1) داشتن درایور ووفر مناسب برای پوشش سیگنال های پایین

2) داشتن درایور توییتر مناسب برای پوشش سیگنال های بالا

3) داشتن درایور مید رنج مناسب برای پوشش فرکانس های میانی


بیشتر بدانید: کیفیت صدا HiFi چیست؟


فرکانس پاسخگویی: کل رنج فرکانسی که توسط یک اسپیکر قابل تولید است را فرکانس پاسخ گویی می‌گوییم. از آنجایی که در این راهنمای خرید اسپیکر باید باهم رو راست باشیم، ناچاریم بگوییم که فرکانس پاسخگویی درج شده در مشخصات فنی اسپیکرها معمولا معنی خاصی ندارد.

چرا؟

روی همه اسپیکرها می‌توانید محدوده 20Hz-20KHz را ببینید. اما در عمل یک اسپیکر خانگی که تمام فرکانس ها را پوشش می‌دهد، صدای 20 تا 20000 هرتز را در 3 دسی بل پخش می‌کنند که خیلی پایین است.

در عین حال اسپیکر کامپیوترها هم در همین بازه قرار دارد ولی در10 دسی بل یا بیشتر صدا را پخش می‌کند. بنابراین متوجه می‌شوید که فرکانس پاسخگویی درج شده روی محصولات معمولا همه داستان را نمی‌گوید.

بیشتر بدانید: آشنایی با کدک aptX یکی از بهترین کدک های صدا تا کنون


امپدانس: اسپیکرها دارای یک مشخصه الکترونیکی به نام امپدانس هستند. واحد امپدانس اهم است و در نتیجه انتظار می‌رود که نوعی مقاومت باشد. به بیان ساده امپدانس مقاومتی است اسپیکر ها نسبت به سیگنال امپ دارند. شاید فکر کنید مقاومت چیز خوبی نیست ولی در این مورد خیلی هم حیاتی است. زیرا اگر اسپیکر در مقابل توان امپ مقاومت نداشته باشد، بر اثر دریافت توان بالا خواهد سوخت. اسپیکرهای زیر 8 اهم بهتر است با آمپلی فایر ست نشوند چون ممکن است توانش را نداشته باشند.


حساسیت: یکی دیگر از ویژگی هایی که موقع بررسی مشخصات فنی اسپیکر به آن بر می‌خورید حساسیت است. به عبارت ساده بالاترین صدای یک اسپیکر به نسبت وات را Sensitivity می‌گویند. اسپیکرهایی که حساسیت پایینی دارند نیاز به توان بالاتری برای رسیدن به حجم صدای زیاد دارند.

عدد 80db تا 88db کمترین مقدار حساسیت و عدد 89db تا 100db حساسیت های بالا را نشان می‌دهند.


پورت ها: درگاه ها در خرید اسپیکر خیلی مهم هستند. اولین کاری که باید بکنید این است که چک کنید ببینید اسپیکر چه نوع پورت هایی دارند. از جمله پورت هایی که می‌توانید انتظارش را داشته باشید، پورت Aux و پورت USB است. به علاوه بعضی از اسپیکرهای بلوتوث کوچک یک درگاه برای اتصال کارت حافظه نیز دارند. پس توجه به پورت های زیر مهم است:

1) Aux

2) USB (flash)

3) USB (charge)

4) Tf Card


درایورها: اندازه درایورها تقریبا رابطه مستقیمی با اندازه خود اسپیکر دارد. بنابراین در اسپیکرهای بلوتوثی کوچک نمی‌توانید دنبال درایورهای خیلی بزرگ باشید. اما فقط ابعاد درایور نیست که کیفیت صدا را تعیین می‌کند و فاکتورهای دیگری هم دخیلند.

اسپیکرهای بلوتوثی می‌توانند نیاز شما برای گوش دادن به موسیقی را در جمع های کوچک یا تنهایی رفع کنند. اما اگر می‌خواهید جشن های بزرگ بگیرید دنبال چیز دیگری باشید.

بیشتر بدانید: در مورد تفاوت ANC و CVC‌ چه می‌دانید؟


نسخه بلوتوث: خب این بخش مخصوص اسپیکرهای بلوتوثی بی سیم می باشد که از طریق اتصال وایرلس به گوشی متصل می‌شوند. نسخه بلوتوث نشان دهنده این است که صدا با چه کیفیتی بین گوشی و اسپیکر شما منتقل می‌شود. این کیفیت به میزان فاصله ای که اسپیکر با گوشی دارد هم بستگی داشته و یا توجه به کلاس بلوتوث رنج 5 تا 100 متر خواهد داشت. 

در حال حاضر اکثر اسپیکرهای جدید بلوتوث نسخه 4 یا 5 دارند:

بلوتوث نسخه 4: پشتیبانی از پروفیل انرژی پایین، دوام باتری بهتر، بسته به کلاسش تا 60 متر برد دارد.

بلوتوث نسخه 5: همه موارد بالا به علاوه بهبود در انتقال داده و برد.


تامین برق: اسپیکرها به دو صورت شارژی و برقی وجود دارند. بنابراین باید تصمیم بگیرید که اسپیکرتان کاملا خانگیست یا دوست دارید آن را جا به جا کنید؟ 

اگر جز دسته دوم هستید باید از اسپیکرهای شارژی استفاده کنید تا در مواقع لازم بتوانید بدون کابل هم از آن استفاده کنید. برای شارژ اسپیکرهای باتری خور معمولا به کابل میکرو یا تایپ سی نیاز خواهید داشت.


آخر از همه هم بودجه خودتان را بسنجید. ببینید چقدر می‌خواهید خرج کنید و به نسبت همان خرید کنید.