هرچیزی که باید در مورد تکنولوژی HiFi بدانید

هرچیزی که باید در مورد تکنولوژی HiFi بدانید

تکنولوژی های فای سیستم‌های صوتی

این روزها کیفیت در تکنولوژی حرف اول را می‌زند و تمام کمپانی‌ها در تلاشند تا با ابداع فناوری‌های جدید در حوزه‌های مختلف، کیفیت ساخت و پردازش گجت‌های تازه عرضه شده خود را بهبود ببخشند. سیستم های صوتی نیز به عنوان یکی از پیشروترین و محبوب‌ترین لوازم دیجیتال شخصی در این مسیر راه طولانی‌ای را طی کرده‌اند. به طوری که گوش دادن به موسیقی با کیفیت، امروزه تبدیل به یکی از بایدهای زندگی ما شده است.

همانطور که استانداردهایی مثل 4K و HD بیان‌گر کیفیت تصویر تلویزیون شما هستند تکنولوژی های فای نیز یکی از استانداردهای رایج صدا به شمار می‌رود و مخفف High Fedility و به معنای بازتولید صدا با کیفیت بالاست. در این ترکیب Fidelity به معنای وفاداریست و در نتیجه این کلمه اشاره به نوعی دستگاه صوتی دارد که نسبت به وضوح صدایی که پخش می‌کند وفادار است و آن را با دقت بالا و بدون نویز و بهم ریختگی به گوش مخاطب می‌رساند. 

همانطور که می‌بینیم تعریف کیفیت صدای های فای تنها با تعریف سیستم های صوتی های فای امکان‌پذر خواهد بود.

هر گجتی که از آن برای گوش دادن به موسیقی استفاده می‌کنید می‌تواند یک سیستم صوتی HiFi باشد. هدفون های بلوتوث، اسپیکرها و ساوندبارها همه قابلیت داشتن این استاندارد کیفیت را دارند و در نتیجه لازم است هنگام خرید به این نکته دقت کافی را داشته باشید. این را هم در نظر داشته باشید که تفاوت میان یک اسپیکر های فای و یک اسپیکر معمولی به قدری زیاد است که ارزش چند دقیقه سرچ را خواهد داشت. اسپیکرهای های فای هیچ بیت و صدای سازی را از قلم نمی‌اندازند و تمام صداها را همانطور که باید به گوش شما می‌رسانند تا گوشه جدیدی از لذت موسیقی را تجربه کنید.

تفاوت Hi-Fi با Lo-Fi و Hi-Def در چیست؟

اگر خیلی به موسیقی علاقه داشته باشید حتما اصطلاحات دیگری مانند High Definition را هم شنیده‌اید. اگر در این مسیر تازه‌کار باشید وجود این اصطلاحات مختلف به احتمال زیاد گیج‌تان می‌کند، پس بهتر است برخی از اصطلاحات را باهم بررسی کنیم:

High-Fidelity - برای HiFi به اندازه کافی زمینه‌چینی کردیم و همانطور که گفتیم به صدای بازتولید شده از یک صدای اولیه با کیفیت و دقت بالا High Fidelity می‌گویند. برای گوش دادن به این صدا باید کمی برای سیستم های صوتی‌تان خرج کنید.

Low-Fidelity - در مورد Lo-Fi هم با کمی دقت متوجه می‌شویم که دقیقا در مقابل های فای قرار دارد. این فرمت صدا در واقع تمام نویزها و بهم ریختگی‌های فرکانسی را درون خود دارد و در کمال تعجب عده‌ای هم طرفدار آن هستند. این افراد معتقدند که به واسطه این کیفیت صدا می‌توانند موسیقی‌های قدیمی را همانطور که بار اول ضبط شده بشنوند و حس نوستالژی خوبی را تجربه کنند. و خب مسلما سیستم های صوتی که می‌توانند این کیفیت را پخش کنند نیز ارزان‌تر هستند.

High Definition - در واقع Hi-Def چیزی شبیه به های فای می‌باشد. البته با این تفاوت که Hi-Fi قابل تعمیم به هر دو نوع سیستم آنالوگ و دیجیتال است، در حالی که استاندارد Hi Def فقط برای سیستم‌های دیجیتال کاربرد دارد. در واقع کار این استاندارد این است که مطمئن شود در ویدیویی که می‌بینید تمام صداها پوشش داده شده باشند. همانطور که متوجه شدید قابلیت وضوح بالا مستقیما با سیستم‌های ویدیویی در ارتباط است.

تفاوت سیستم های فای با سینمای خانگی در چیست؟

اگر شما هم همیشه سرتان توی اخبار اسپیکرها و هدفون‌های جدید است و دنبال یک سیستم صوتی قوی برای خودتان می‌گردید پیشنهاد می کنیم از اینجا به بعد مقاله را به دقت بخوانید. خوبی های فای این است که شما می‌توانید یک سیستم صوتی های فای برای خودتان ترتیب دهید که همه اجزای آن به بهترین کیفیت کار کنند. اما خب این اجزا دقیقا چی هستند؟

سورس

سورس یا Source در واقع منبعی است که شما قصد دارید موسیقی را از آنجا انتخاب و پخش کنید. این منبع می‌تواند پلی لیست Spotify شما در گوشی یا یک سری فایل در هارد درایو باشد. روش‌های معمول همین برنامه‌های پخش موسیقی هستند اما ما قصد داریم شما را با روش‌های دیگر نیز آشنا کنیم. موارد ذکر شده در پایین همه می توانند به عنوان منبع پخش موسیقی به سیستم صوتی های فای شما اضافه شوند:

دستگاه پخش صفحه Turntable: این دستگاه‌ها برای پخش صفحه‌های Vinyl به کار می‌روند و معمولا 45RPM سرعت چرخش دارند.

سی دی پلیر: یکی از قدیمی‌ترین روش‌ها که شاید امروزه به ندرت مورد استفاده قرار گیرد، چون احتمالا کسی از CD استفاده نمی‌کند.

DAC: داک در واقع مبدل دیجیتال به آنالوگ است که می‌توانند به سیستم های دیجیتال وصل شود.

Streamer: همان اسپاتیفای و اپل موزیک خودمان.

Computer: فایل‌های داخل سیستم کامپیوتری را می‌توانید از این طریق پلی کنید.

دستگاه‌های پورتابل مانند ایفون یا ایپد که با اتصال به DAC کار می‌کنند هم آخرین روش پیشنهادی ما می‌باشند.

آمپلی فایر

آمپلی فایر یا همان Amp یکی از ضروری‌ترین اجزای سیستم صوتی Hi Fi شماست که وظیفه برق‌رسانی و تغییر صدای موزیک را به عهده دارد. امپ های زیادی وجود دارند که می‌توانید به سیستم صوتی های فای متصل کنید که در مقاله آینده به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت.

اسپیکرها

اسپیکرها نیز آخرین بخش مورد نیاز هستند که معمولا به صورت دوتایی با قابلیت TWS به هم متصل می‌شوند و صدای استریو و همه‌جانبه‌ای را به شما می‌رسانند. اسپیکرها خروجی نهایی سیستم هستند و اگر بی‌کیفت باشند به تمام پروسه پخش آسیب می زنند. در مورد این اجزا باید سه فاکتور زیر را در نظر داشته باشیم:

درایور: این بخش تاثیر زیادی در صدای اسپیکر داشته و در واقع حسن ختام کار است. هرچه دیستورشنی که درایور در رنج صدایی خودش دارد کمتر باشد کیفیت بالاتری دارد.

کراس آور: این بخش در واقع همان‌جاییست که سیگنال‌ها را تقسیم می‌کند و هر کدام را به درایو مربوط به خودش می‌فرستد.

محفظه: محل قرار گیری درایورها که باید فضایی کاملا آکوستیک برای عملکرد بهتر آن‌ها فراهم کند.

به کمک این ترکیب شما می‌توانید تمام فرکانس‌های سیگنال ورودی را پوشش دهید و به صدای دل‌خواهتان برسید.

بیشتر بدانید: راهنمای خرید اسپیکر


این در حالیست که جمع آوری اجزای یک سیستم سینمای خانگی خیلی پیچیده تر این این حرف‌ها خواهند بود. این سیستم‌ها به ساب ووفر نیاز دارند تا فرکانس‌های باس را بازسازی کند. به علاوه برای راه‌اندازی سینمای خانگی دو اسپیکر کفایت نخواهد کرد و شما حداقل به 9 عدد اسپیکر نیاز خواهید داشت. این تعداد بالا برای این است که صوت خروجی بتواند تمام زوایای محیط را در بر بگیرد.

برای ایجاد سینمای خانگی باید دستگاه‌ها دو بار Tune شوند. برای اسپیکرهای مرکزی، جلویی و اسپیکرهای افکت صدا معمولا 2 یا 3 عدد تبدیل صدا نیاز است تا بتواند بازه فرکانسی بزرگی را پوشش دهد. همانطور که حدس می‌زنید هماهنگ کردن این ساب ووفرها و توییترها با هم کار آسانی نیست. کسی که این کار را انجام می‌دهد باید مطمئن شود که درایور باس با اسپیکرهای توییتر و میانی از نظر حجم و فاز صدا کاملا هماهنگ باشد. چون در غیر این صورت ایجاد یک پاسخ فرکانسی خطی تقریبا غیر ممکن است.

در سیستم سینمای خانگی هماهنگ کردن ووفر با بقیه سیستم کار سخت‌تری است؛ زیرا برخلاف سیستم صوتی های فای در اینجا مشکل فقط هماهنگی ووفر با توییترهای وسطی نیست، بلکه باید آن‌ها را با اسپیکرهای سمت راست و چپ، مرکزی و همینطور اسپیکرهای افکت پشتی نیز تطبیق داد.

بنابراین همانطور که می‌بینید راه اندازی سینمای خانگی بسیار پیچیده‌تر و هزینه بردار تر از یک سیستم استریو HiFi‌ است که با دو اسپیکر مشابه و یک امپ قابل راه اندازیست. به طور خلاصه می‌توان گفت که یک سیستم صوتی Hi-Fi به دو کانال صدای چپ و راست نیاز دارد در حالی که سینمای خانگی به چهار کانال چپ، راست، مرکز و اطراف نیاز خواهد داشت.

تست هدفون و اسپیکر های فای

قابلیت های فیدلیتی شاید چندان شناخته شده نباشد و فقط کسانی که در این حوزه فعالیت کنند با آن آشنا باشند. اما در عین حال در دنیای دیجیتال که به طرز دیوانه‌واری رو به سوی پیشرفت دارد آشنا نبودن با این استانداردها می‌تواند ضررهای زیادی به شما بزند. مثلا ممکن است هزینه زیادی پرداخت کنید اما هندزفری بلوتوث و یا هدفونی بخرید که از این قابلیت بهره‌مند نباشد. در نتیجه حالا شما یک هندزفری خواهید داشت که پول زیادی بابتش پرداخت کرده‌اید اما بخش زیادی از صداهایی که می‌خواهید را اصلا پخش نمی‌کند! 

از مهم ترین تفاوت‌های یک اسپیکر معمولی و یک اسپیکر های فای می‌توان به موارد فنی زیر اشاره کرد. لذا هنگام خریدن هندزفری یا اسپیکر حتما با گوش دادن به آهنگ‌های متفاوت و بررسی باس، تست کنید که این مشکلات را نداشته باشد:

اگر فرایند بازتولید استریو افکت‌ها کامل نشده باشد بخشی از صداها حذف می شوند و در نتیجه شما نمی‌توانید موسیقی را آنطور که طراحی شده بشنوید. در این حالت در بعضی از بازه‌های فرکانسی شاهد افت‌های شدید خواهیم بود.

به دلیل پیک پاسخ فرکانسی مایه صدا تغییر می‌کند و بعضی از صداها خیلی گرم‌تر یا زیرتر از آن چیزی که هستند به گوش می‌رسند. برای تشخیص این حالت می‌توانید همان موسیقی را با یک دستگاه دیگر پلی کنید و اگر تفاوت فاحش بود می‌توانید به خرید آن هندزفری شک کنید.

در برخی موارد می‌بینیم که بلندی صدا سبب ایجاد دیستورشن می‌شود. سیستم‌های معمولی غیر های فیدیلیتی نمی‌توانند سطح پاسخ فرکانسی را به اندازه‌ای پایین بیاورند که میزان دیستورشن‌ها قابل تحمل باشد. در نتیجه مجبور می‌شوند بعضی از صداهای اصلی را حذف کنند. این عمل سبب می‌شود شفافیت و وضوح صدا در ولوم‌های بالا از بین برود و آسیب زیادی به آن وارد شود.

سیستم‌هایی که از قابلیت استریو بهره‌مند نباشند، فقط یک کانال صدا داشته باشند و یا کانال‌های چپ و راستشان یک جا باشد نمی‌توانند افکت‌های استریو را پخش کنند. 

در نتیجه یادتان باشد همیشه قبل از خرید هندزفری یا اسپیکر و کلا هر محصول دیجیتالی از یک دوست یا متخصص مشورت بگیرید. همکاران ما در مسترکلا همیشه می‌توانند شما را در این زمینه کمک کنند.



سیدعارف کوچکی ۱۳۹۹/۱۲/۲ ۰۲:۲۱:۰۸
مرسی از توضیحات عالی تون واقن خیلی مفید و جالب بود????????✅